Jak se dělá kniha: pohled grafického designéra

Letos v červnu vydala Hana Poukarová vlastním nákladem knihu Odpověď je klasická homeopatie. Mým úkolem bylo knížku graficky upravit, tedy navrhnout a připravit obálku i vnitřní sazbu. V tomto článku poodkrývám taje toho, co proces přípravy knihy obnáší.

Ráda pracuji s knihou jako celkem. Pokud použiji nějaký prvek na obálce, zopakuji ho (či jeho detail) i uvnitř sazby. Díky tomu motiv prochází knihou a provází čtenáře po celou dobu čtení. Při tvorbě obálky knihy Odpověď je klasická homeopatie jsem proto dopředu hledala takové prvky, které mi tuto komplexní práci umožní. Rovněž jsem věděla, že nechci vizuálně experimentovat a šokovat, naopak jsem chtěla – ve shodě s obsahem knihy – klidný a harmonický vzhled.

Hlavním tématem, se kterým jsem na obálce a v knize chtěla pracovat, byla příroda. Pro základ designu obálky jsem zvolila makrofotografii listu, jehož žilky připomínají svou stavbou strom. Princip, kdy se jeden tvar opakuje v druhém, je v přírodě běžný a vizuálně (aspoň pro mě) fascinující. Následně jsem vytvořila ilustraci koruny stromu, kterou jsem propojila s fotografií listu – obrazně jsem nechala korunu vyrůst zpoza listu. Ilustraci stromu jsem doplnila ještě drobnými bílými perličkami, které jsem nahodile rozmístila do koruny mezi lístky. Prvek bílých perliček vychází z tvaru homeopatických léků. Mým celkovým záměrem bylo, aby obálka knihy vizuálně nesla téma zdravého růstu. Můžete sami posoudit, nakolik se mi to povedlo.

 

Ilustraci stromu jsem použila napříč celou knihou. V různých variacích otevírala jednotlivé kapitoly, či uvozovala části knihy. Ovšem aby byla kniha skutečně komplexní a vizuálně soudržná, bylo důležité pracovat také s typografií. Zásadní je vždy výběr písma. Pro sazbu textu jsem zvolila klasické dobře čitelné písmo Andulka z písmolijny Storm Type Foundry. V knize pracuji se středovou kompozicí (obálka i kapitoly zarovnané na střed stránky). Celkovou vizuální soudržnosti knihy podporuje také to, že jsem v jednom duchu nakreslila i dílčí obrázky a schémata. Jednotným způsobem jsem připravila také tabulky. Podle úrovně zpracování těchto dílčích detailů může čtenář poznat, zda grafik svou práci skutečně dotáhl do konce.

V závěru článku nabízím několik ukázek sazby.

Má práce začala převzetím rukopisu a skončila odesláním tiskových dat – vztaženo k celému procesu přípravy knihy se však jednalo jen o jedinou kapitolu. Příběh knihy Odpověď je klasická homeopatie pokračuje. Hana Poukarová se stará o její distribuci i propagaci. Za jejím rozhodnutím vydat knihu samonákladem (a neobracet se s rukopisem na klasická velká vydavatelství) stálo přesvědčení, že je pro ni jako autorku nejdůležitější zachovat si osobní dohled nad celým procesem přípravy a vydání knihy. „Když si vše vybudujete sami, budete si toho pak i o to víc vážit. Za to ručím,“ vysvětluje ve svém článku Jak vydat knihu samonákladem. Já jejímu stanovisku dobře rozumím, a proto Hance i knížce od začátku upřímně fandím!

Pokud vás kniha zaujala a chtěli byste si ji přečíst, můžete si ji koupit tady nebo tady.